Toplotne črpalke, subvencije in klima naprave

Poletje se bliža koncu, s tem pa se bliža koncu tudi sezona ohlajanja naših prostorov, če lahko temu tako rečemo. Ljudje se najbolj pogosto ohlajajo s klimatskimi napravami. Poznamo več vrst klimatskih naprav, najbolj popularne pa so zagotovo stenske klimatske naprave. drug priljubljen tip klim so še prenosne klime, vendar je največji delež teh naprav stenskih.

Gre za precej enostaven in učinkovit način ogrevanja in ohlajanja naših prostorov. Cene klim se gibljejo od nekaj sto evrov naprej, zelo učinkovite pa so pri ohlajanju majhnih stanovanj, vendar so precej razširjene tudi v javnih objektih in večjih zgradbah. Tam bodo seveda stroški investicije precej večji, potrebno pa bo tudi več notranjih in zunanjih enot.

Na drugi strani pa imamo še toplotne črpalke. Te so kar nekajkrat dražje od klimatskih naprav, vendar brez strahu, saj so vam na voljo različne subvencije. O subvencijah se lahko pozanimate pri lokalnem prodajalcu toplotnih črpalk. Nisem prepričan, vendar se mi zdi, da je trenutno aktualna subvencija EKO sklad toplotne črpalke. Vsekakor se vam splača nameniti nekaj časa in pregledati ponudbo, saj lahko prihranite kar nekaj denarja. Obstaja več različnih vrst toplotnih črpalk, naprimer toplotna črpalka zrak voda, toplotna črpalka zrak-zrak, voda-voda in podobno. Meni osebno je najboljša kombinacija toplotne črpalke, ki ogreva sanitarno vodo. S tako TČ poskrbim, da je voda topla za ogrevanje, v kombinaciji s talnim gretjem pa ogrejem še stanovanje. Sam nakup je bil kar precej drag, vendar so stroški ogrevanja na koncu meseca drastično manjši.

Vse pravice pridržane | Optiweb