Športna oprema, od kupca do uporabnika

Športna oprema je garderoba, ki jo  aktivni rekreativec redno uporablja. Zaradi vsesplošnega razvoja je danes športna oprema vedno bolj individualna izbira. Ljudje se zavedajo svojih individualnih lastnosti, temu primerno mora biti usmerjena izbira. Tipičen primer je stopalo tekača, ki je različno glede na višino nožnega loka. Mnogim se zdi ta izraz učen in neznan, vendar smo na drugi strani že vsi slišali za platfus.

supinacija-pronacija

 Izraz platfus pomeni plosko stopalo oziroma nizek nožni lok . Tekač v tem primer na površino stopi z celim stopalo, pri prenosu sile se peta zvrne navznoter. Strokovno je to prekomerna pronacija, pogovorno pa pronacija. Visok nožni log obratno pomeni, da se stopalo pri teku pristane na zunanji strani in se zvrne navezen. Imenuje se supinacija. Najbolj pravilna oblika nožnega loka pa je tista, ki je idealno visoka. Mehansko gre za neproblematično ali nevtralno stopalo. Zanje je primerna praktično vsaka tekaška športna oprema oziroma obutev. V obeh ostalih primerih, pa mora biti kupec pozoren na svoje idealne lastnosti. Do izraza pride individualna športna oprema, ki mora biti izbrana odgovorno in strokovno. Kdor se je že ukvarjal s tekom teh težav ne bo imel, natanko bo vedel kaj potrebuje. Drugi pa morajo za nasvet povprašati prodajalca ali poiskati drug strokovni nasvet. Napačna športna oprema se lahko kaj hitro znajde v naši garderobi, s tem pa se lahko začnejo tudi težave. Pogosti so primeri nakupa ob raznih prodajnih akcijah, popustih ter drugih ugodnostih nakupa.

 Takrat je ponujena športna oprema različnih tipov, ugodna cena pa ne sme biti opravičilo za napačno izbiro. V tem primeru moramo ali poznati opremo ali povprašati za nasvet. Nikakor pa izbirati zgolj po številki ter drugih splošnih lastnostih. V nekaterih specializiranih trgovinah je na voljo tudi posebna storitev strokovne ocene primernosti opreme. Športna oprema mora biti izbrana pravilno, saj le tako lahko od gibalnih aktivnosti pričakujemo zdravju koristne rezultate.

Vse pravice pridržane | Optiweb