Solarni sistem v našem domu

Človek je vedno iskal način, da bi si olajšal delo in uredil življenjski prostor čimbolj udobno. Danes si zelo težko predstavljamo, da bi se morali tuširati z mrzlo vodo ali pa preživeti kakšen dan brez elektrike in vseh električnih naprav, saj je vse to za nas že samoumevno. Da te stvari delujejo pa potrebujemo nek vir energije in napravo, ki zna ta vir pretvoriti v pravo obliko, ki jo potrebujemo. Tukaj lahko izpostavimo in na kratko predstavimo solarni sistem, ki ga ima v svoji ponudbi med drugimi tudi podjetje Tersus.

Gotovo ste že slišali za solarni sistem, vendar pa mogoče še ne veste kaj to sploh je in kako deluje. Na začetku lahko povemo, da na trgu to sicer že dolgo obstaja, pa vendar lahko rečemo, da je eden izmed novejših sistemov izkoriščanja naravnih virov energije. Je tudi eden izmed tistih, ki je okolju prijazen, saj nima nobenih izpustov v ozračje. Takšen način podpira tudi država, ki z raznimi subvencijami omogoča, da so cenovno ugodni; prav tako pa se v primerjavi z drugimi načini ta najbolj obrestuje. Solarni sistem namreč izkorišča sončno energijo katera je potem namenjena ogrevanju in/ali uporabi električnih naprav.

Če predstavimo samo sistem za ogrevanje, je ta sestavljen iz sprejemnikov sončne energije, zalogovnika vode, črpalnega sklopa in termostata. Sprejemnikom pravimo tudi kolektorji, kateri so polni vode. Ko sončni žarki segrejejo vodo v njih, se toplota prek vmesnika prenese v zalogovnik, kjer se hrani do njene porabe. Ta voda je nato primerna za ogrevanje prostorov ali pa se jo uporabi za sanitarije. V primeru, da se temperatura dvigne nad željeno, se jo da uravnati s termostatom. V obratnem primeru, kadar pa ni veliko sonca, se v zalogovniku vklopi električni grelec, kateri nato namesto sonca segreje vodo na željeno temperaturo.

Vse pravice pridržane | Optiweb