Slovenski vozni park med starejšimi v Evropi

Tipičen voznik v Sloveniji vozi približno 9 let star avto. Slovenski vozni park je torej precej star, zato so avto deli kar povpraševano in iskano blago v Sloveniji. Rezervni avto deli pri novejših vozilih pridejo precej manj v poštev, saj se avtomobili redko kvarijo, deli za avto še niso obrabljeni, v veljavi pa je še garancija. V poštev pridejo predvsem kosi, ki jih je potrebno menjati ob kakšni prometni nesreči, če avto ni kasko zavarovan. A tudi to je redko. Običajno se lahko kupujejo avto deli v spletni trgovini, preko mehanikov ali kaj v lastni režiji z nekaj osnovnega znanja avtomehanike – v tem primeru jih kupite v eni od specializiranih trgovin.

Kateri so najbolj iskani rezervni kosi za avtomobile?

Najpogosteje kupci v Sloveniji kupujejo dele, ki spadajo v eno izmed naštetih kategorij:

  • Svetila
  • Ogledala
  • Karoserijski deli
  • Stekla
  • Hladilni sistemi
  • Podvozje in pogon
  • Motor
  • Dodatna oprema

Svetila vozniki kupujejo predvsem ob kakšnih manjših trkih, kjer se razbije luč avtomobila. Podobno velja tudi za ogledala. Karoserijski deli se kupujejo redkeje, oz. jih kupujejo avtoličarji in mehaniki za svoje stranke, saj običajno potrebujejo znanje in veščine za menjavo le-teh. Stekla menjajo tudi ob kakšnih drugih dogodkih, ne le ob prometnih nesrečah. Pogoste so poškodbe zaradi kamenčkov, ki priletijo v steklo ali ob neurjih, ko v stekla priletijo kakšne drevesne veje. Ostali avto deli, kot so recimo hladilni sistemi, podvozje in motor, pa običajno kupujejo avtomehaniki. Pri tem gre tako za fizične poškodbe, kot tudi za okvare zaradi obrabljenosti.

Z dobrim mehanikom in ugodnimi avto deli prihranite ogromno denarja

Običajno, ko se nam začne kvariti naš starejši avtomobil, pomislimo na nakup novega. A zaradi pomanjkanja denarja, večina še nekaj časa odlaša z nakupom novejšega vozila. Poslužujemo se menjave rezervnih kosov, če je to le možno. A pred tem je potrebno izbrati dobrega mehanika, ki nas ne bo prenesel na okoli. Za lov za rezervnimi avto kosi pa se s pomočjo spleta lahko podamo kar sami. Najpogosteje se ljudje dogovorijo z mehanikom za popravilo, dele za avto pa kupijo kar sami. Na ta način se lahko prihrani kar nekaj denarja in avto nam lahko služi še kaj nekaj časa.

 

Vse pravice pridržane | Optiweb