Otroške sobe kot svet neskončne domišljije

Najbolj barvite in razgibane sobe v stanovanju so običajno otroške sobe. V njih ne le otroci, ampak tudi odrasli, prepustimo domišljiji prosto pot. Te sobe namreč niso le prostor za spanje, ampak se otroci v njih tudi igrajo, ustvarjajo, berejo, se učijo in si ustvarijo svoj mali svet. Svoj mali pravljični svet, v katerem se najbolje in najlepše počutijo. Načrtovanje in opremljanje otroške sobe naj bo torej premišljen in zabaven podvig, v katerem lahko sodeluje tudi otrok, tako da pove svoje želje. Kakšne od njih ne bo možno uresničiti, saj imajo otroci bujno domišljijo, kakšno drugo idejo pa jim lahko uresničimo ter tako poskrbimo za to, da se bodo v svoji sobi še bolje počutili.

Barve, barve, barve

otroške sobe za vsako priložnostSeveda naj bo pohištvo otroške sobe funkcionalno, kar pomeni, da vsebuje posteljo, omare in pisalno mizo. Če je prostor manjši, razmislite o pogradu, pod katerim je pisalna miza ali omara. Razmislite pa tudi o samem dekorju. Kakšne barve boste uporabili? Seveda sta tukaj klasični roza za deklice in modra za fantke, vendar razmislite tudi o ostalih barvah. Posamezne barve imajo različen vpliv na počutje. Modra barva pomirja, rdeča daje energijo, rumena pomaga pri koncentraciji in tako dalje.

Če bi radi otroško sobo opremili tako, da bo soba tako rekoč »odraščala« skupaj z otrokom, naj bo pohištvo bolj nevtralnih oblik in barv. Namesto živopisanih barv raje uporabite nevtralne in barvitost raje vnesite v prostor z barvnim dekorjem, ki ga lahko hitro in poceni zamenjate. Na tla položite barvito preprogo, na steno obesite pisane slike, posteljo opremite z živobarvnimi blazinami, na okna obesite barvne zavese. Tako bo tudi bolj nevtralno pohištvo zažarelo v novi luči.

Skriti kotički

Pri opremljanju otroške sobe poskušajte vanjo vnesti tudi kakšen element, ki bo sobo naredil nekaj posebnega. Ena od idej je, da v kotu sobe uredite bralni kotiček – s pomočjo zavese naredite šotor in po tleh naložite blazine, zraven pa postavite knjige in knjigice. Otrok bo imel tako prostor, kjer se bo lahko popolnoma potopil v knjigo. Če imate to možnost, lahko katero od sten sobe spremenite tudi v tablo – prebarvajte jo s kredno barvo in pustite otroku, da uživa v »prepovedanem« čečkanju po steni. Idej je neskončno, vse kar morate storiti je, da najdete ustrezno kakovostno pohištvo, ki predstavlja osnovo vsake otroške sobe, nato pa kreativnosti pustite prosto pot!

Vse pravice pridržane | Optiweb