Običajna svetila in LED svetila

Ali opremljate stanovanje in ste prišli do točke, ko nakupujete različna svetila, ali pa le potrebujete novo ambientno svetlobo, ker ste naveličani stare, ali pa ta ne ustreza vašim očem?

V tem članku bomo predelali nekaj možnosti, ki so vam na voljo, različnih tipov svetil, tako, da bo odločitev malce lažja.

Notranja osvetlitev je vsekakor zelo pomembna, pa naj gre za LED svetila ali pa svetlobo iz običajnih žarnic. Dobra osvetljenost prostorov je izredno pomembna zaradi veliko različnih dejavnikov in sicer zaradi večje varnosti, izboljšane produktivnosti, zmanjševanja napak pri delu, boljšega počutja in še kaj.

Kakšen tip svetil boste izbrali je povsem vaša odločitev, sama oblika luči pa nima velikega vpliva na karkoli drugega kot na to, kako luč izgleda v prostoru, malce pa vpliva tudi na to, koliko svetlobe določena luč oddaja. Pa si oglejmo nekaj dejstev. Električna energija iz luči predstavlja kar 25% vse porabljene električne energije na mesec. Je pa kar precejšna razlika, ali za osvetljevanje doma uporabljate LED žarnice, varčne žarnice, ali pa običajne halogenske žarnice. Najbolj učinkovite so prav gotovo LED žarnice, te za svoje delovanje porabijo najmanj električne energije, so pa tudi najdražja. A naj vas podatek o ceni ne prestraši, saj je življenjska doba led žarnic veliko večja od običajnih. Je pa malce drugačen tudi snop svetlobe, saj le-te oddajajo bolj belo svetlobo, zato se jim bo potrebno prilagoditi. Lastnosti običajnih žarnic zagotovo poznate, zato si bomo ogledali nekaj prednosti led žarnic. Led žarnice so veliko bolj hladne od halogenskih, zato jih lahko normalno primete tudi po dolgih urah svetenja. Te žarnice tudi ne vsebujejo svinca, ki sicer ne predstavlja tveganja za naše zdravje, dokler žarnice ne razbijemo. Če bi radi prihranili pri električnih stroških so Led žarnice zagotovo prava izbira.

Vse pravice pridržane | Optiweb