Namen meglenk v našem avtomobilu

Tehnologija svetil v avtomobilski industriji do nedavnega ni bila deležna velikih sprememb. Zadnja leta pa smo lahko priča različnih novim tehnološkim dosežkom, kot je uporaba LED in laserski žarnic v novih avtomobilih. Veliko modernih vozil ne vsebuje meglenk v svoji standardni opremi. Izdelovalci avtomobilov trdijo, da so vgrajene LED, Xenon in standarde halogenske žarnice več kot dovolj zmogljive za vožnjo v slabo vidljivih pogojih. Kljub temu imajo starejši in tudi novejši avto z uporabo namenskih meglenk nekaj prednosti. Večino ljudi ne pozna teh prednosti, zato se jim bomo posvetili v tem članku.

Sprednje meglenke so nameščene na spodnjem delu odbijača

V večini avtomobilov so sprednje meglenke nameščene na spodnjem delu odbijača. Možno pa je tudi, da se nahajajo na sredini sprednje maske, takoj pod glavnimi žarometi. V vsakem primeru je to pomembna varnostna oprema za avtomobile vseh vrst. Njihova uporaba pa po Evropski zakonodaji ni nujna. Večina luksuznih večjih proizvajalcev avtomobilov se jim je zato tudi odpovedala.

Dva avtomobila se počasi peljeta en za drugim v gosti megli s prižganimi meglenkami.

Sprednje meglenke so namenjene osvetljevanju robov cestišča, pasov in drugih oznak, ki so težko vidljive v močnih padavinah, megli, snegu ipd. To je tudi razlog, da se nahajajo bližje površini po kateri vozimo. Svetlobni snop pa imajo usmerjen v cesto. S tem se zagotovi največja vidljivost ceste, ne glede na zunanje razmere.

Uporaba kratkih ali dolgih avtomobilskih luči v slabih vidnih razmerah nam lahko še dodatno oteži vožnjo. Svetloba se prične odbijati od meglice, snega in kapljic dežja nazaj v vozilo. S tem pa se še dodatno zniža vidljivost, kar močno oteži vožnjo.

Zadnje meglenke so namenjene boljši vidljivost našega vozila

Sprednje meglenke so namenjene počasni vožnji v zelo težko vidljivih pogojih. Poznamo pa tudi zadnje meglenke, ki ne osvetljujejo ceste, ampak zadnji del našega vozila. Tako se močno zmanjša možnost naleta oziroma trčenja drugih vozil v naše. Vožnja v močnih padavinah in na slabo osvetljenih cestah naredi naše vozilo skoraj popolnoma nevidno iz zadnje strani. Vozniki, ki se nahajajo za nami, nas tako hitro spregledajo. To pa ima lahko katastrofalne posledice, če se moramo ustaviti v koloni ali vozimo z drugačno hitrostjo, kot vozila za nami.

Zadnja meglenka se v večini primerov nahaja na levi strani vozila. Uporabljamo jo samo takrat, ko ocenimo, da je naše vozilo slabo vidljivo prihajajočim vozilom za nami.

Uporaba meglenk se priporoča samo v nekaterih primerih

Avtomobilske meglenke, kot pove samo ime, so mišljene boljši vidljivosti ceste v meglenih pogojih. Uporabimo pa jih lahko tudi v snežnih nevihtah, močnih padavinah ipd. Res je, da nudijo boljšo vidljivost ceste vozniku, vendar ob istem času naredijo tudi vozilo bolj vidljivo pešcem in drugim voznikom. Namenjene so vožnji do 50 km/h. Zadnje meglenke pa so namenjene izboljšanju vidljivost zadnjega dela našega vozila v slabo vidljivih cestnih razmerah. V vsakem primeru pa je priporočeno, da jih ugasnemo, če jih ne potrebujemo, saj drugače lahko hitro zaslepimo nasproti vozeče voznike.

Vse pravice pridržane | Optiweb