Boš gasilec Samo tudi ti?

V Sloveniji je registriranih več kot 133.000 prostovoljnih gasilcev in ne preseneča, da je animirana serija gasilec Samo tudi v Sloveniji med najbolj priljubljenimi risankami. Animirana serija gasilec Samo (v originalu Fireman Sam) je nastala lahko rečemo že daljnega leta 1987 v združenem kraljestvu pod imenom »Fireman Sam« Prvotna zamisel o seriji je prišla s strani dveh bivših gasilcev Kenta, katero je povzel pisec Rob Lee, ki je razvil koncept same serije. Prvo predvajanje je bilo leta 1987 na S4C in kasneje istega leta še na BBC1.10-gasilec samo

Prvotna serija se je končala v letu 1994. Nove serije gasilca Sama pa so bile predvajane prvič 2005 in še povečujejo število likov v risanki. Animirana serija se trenutno predvaja v več kot 40 državah sveta in je sinhronizirana tudi v Slovenščino.

Gasilec Samo je poučen

Risanka gasilec Samo je nastala z namenom povečanja požarne varnosti po združenem kraljestvu. Ker je animirana serija poučna in zanimiva je kmalu postala aktualna tudi za ostale države. Skozi posamezne epizode je prikazano življenje gasilcev in njihova nesebična pomoč sokrajanom v vasici Pontypandy. Leta 1988 je bila serija nominirana za nagrado BAFTA za najboljšo kratko televizijsko animirano serijo.

Originalna serija gasilec Samo obsega 32 epizod dolžine 10 min ter posebna božična epizoda v dolžini 20 min. V originalnih epizodah so bili liki še statični, govor je bil le kot audio zapis, liki pa ob govorjenju niso še znali odpirati ust. Zaradi odličnega odziva gledalcev je gasilec Samo dobil prve nadaljnje epizode leta 2005 za katere je poskrbelo omrežje Calon TV, ki je statičnost likov odpravil. Gasilec samo je tako prvič tudi spregovoril tudi v sliki. V teh epizodah se je tudi ekipa gasilske brigade v vasici Pontypandy razširila. Na pomoč sta jim priskočila še pilot helikopterja ter novo 4×4 vozilo. V najnovejših epizodah, ki jih ustvarjajo že od leta 2008 pa se je Pontypandy spremenil iz gorske vasice v ribiško vasico poleg morja.

Gasilec Samo je z leti postal ikonski lik dobrega moža, ki varnost sokrajanov in tudi ostalih prebivalcev svoje vasi postavlja pred svoje interese. Junak sosednjih vrat, kot tudi kličejo gasilca Sama, tudi najmlajše skozi zabavne epizode seznanja o nevarnosti ognja. Nezanemarljivo dejstvo pa je tudi, da se otroci z gledanjem animirane serije gasilec Samo naučijo spoštovanja soljudi ter tudi spoznajo, da s pomočjo drugim na nek način pomagajo tudi sebi.

Glede na množičnost gasilcev v Sloveniji ni čudno, da je animirana serija gasilec Samo tudi pri nas doživela tako popularnost in ne glede na starost serije gledanost ne upada.

Vse pravice pridržane | Optiweb