Traktorska brana za čiščenje kmetijskih površin in njen razvoj

Ko so se ljudje bolj začeli ukvarjati z obdelovanjem zemlje so začeli razvijati tudi različna orodja, ki so jim pomagala pri samem delu. Na začetku so taka orodja po njivah potiskali in vlekli sami, nato so vpregli živali, najpogosteje krave, vole ali konje. Ena od takih pripomočkov je tudi brana, ki je skozi zgodovino doživela pravi preporod. Kako so izgledale brane včasih, lahko vidimo v številnih muzejih, ponekod jih imajo kot okrasne elemente na kmetijah. Razvoj je šele nekako takole, njihova prvotna oblika so bile povezane veje, obtežene s kamni, nato je bila  brana z lesenim okvirom in prečkami z lesenimi klini. S časoma je železo zamenjalo les, zato je bil tudi okvir in prečke železne z železnimi klini.

Današnje brane so po funkciji še vedno enake zgodovinskim, le njihova oblika je drugačna, material pa bolj močan in obstoje. Danes obstaja več vrst bran in sicer vrtavkasta brana, ki je primerna za rahljanje zemlje na njivah, travniška brana pa za t.i. prekopavanje oziroma prezračevanje travnikov spomladi, obstajajo pa tudi krožne brane.

Če ste mislili da je kmetijskih strojev veliko, vam lahko z gotovostjo trdimo da je ostala kmetijska oprema prav tako široko zastopana. Če živite v hiši z vrtom, ali če imate lasten vrt kje drugje, obdelovanja brez lopate, vil in grabelj ni možna. Zato lahko z gotovostjo trdimo da je kmetijska oprema prisotna prav pri vsaki hiši. Med tako opremo največkrat sodi hlevska oprema, kamor sodi vse od privezov, uzd, jermenov, vrvi …  različne vrste napajalnikov za govedo, konje, drobnico ali za perutnino. Prav tako lahko med kmetijsko opremo sodi, vse vrste ročnega orodja, mlekarska oprema, krmilna oprema ipd.

Vse pravice pridržane | Optiweb