Toplotna črpalka je pravi odgovor na zahteve modernega časa

Toplotna črpalka ponuja številne prednosti pri ogrevanju stavb, in to tako za uporabnike kot za okolje. Za uporabnike je to zelo udobna in ugodna izbira, udobna zato, ker toplotna črpalka za svoje delovanje skoraj ne potrebuje vzdrževanja in dodatnega dela, ugodna pa zato, ker vsi kazalci kažejo, da se s tem načinom ogrevanja lahko prihrani, seveda pa so najučinkovitejše v dobro izoliranih objektih. V mestih in tudi v naseljih, kjer se večinoma ogreva na trda goriva, že leta opozarjajo na onesnaženost s CO2 in s trdnimi delci, kar negativno vpliva na zdravje prebivalcev. Prav zato je toplotna črpalka pravi odgovor na težnje po čistejšem okolju za sedanje in nove generacije.

toplotna črpalka je nared za vse izzive modernega ogrevanja stavb vseh velikosti

Kakšne vrste toplotnih črpalk poznamo?

Obstajajo trije tipi toplotnih črpalk, pač glede na zunanji vir, ki ga črpalka uporablja za svoje delovanje, to pa je lahko zrak, voda ali zemlja. Kateri vir je primeren za posamezen objekt, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, saj povsod zaradi pomanjkanja prostora ni mogoče uporabiti zemlje kot vira, prav tako drugi vir – voda – ni povsod dostopen, zato v teh primerih svetujejo vgraditev toplotne črpalke zrak – voda. Izkoristek pri koriščenju vode ali zemlje, pri čemer se v tla vgradi geosonda, je večji kot pri toplotnih črpalkah, ki iz okolja zajemajo zrak. Vendar je v zadnjem času tehnologija toplotnih črpalk zrak – voda zelo napredovala, tako da so izkoristki primerljivi s tistimi, ki jih dobimo pri toplotnih črpalkah zemlja – voda in voda –voda. Začetni vložek toplotne črpalke zrak – voda je namreč najnižji med temi tremi opcijami, vgradnja pa najpreprostejša. Za učinkovito delovanje je treba izbrati tudi pravo dimenzijo in moč naprave.

 

Kako deluje toplotna črpalka?

Angleški znanstvenik Lord Kelvin je že sredi 19. stoletja pisal o mehanizmu za ogrevanje in hlajenje prostorov, a je trajalo še skoraj sto let do začetkov izdelave takšnih naprav. Poenostavljeno rečeno toplotna črpalka iz okolja črpa energijo in jo prek izmenjevalnika toplote odda v ogrevalni sistem v stavbi. Deluje ravno obratno kot hladilnik, v katerem se hrani odvzame toplota, ki jo hladilnik spet odda v okolje. Princip delovanja toplotne črpalke temelji na tem, da se pri uparjanju delovne tekočine (hladiva) znotraj toplotne črpalke odvzema toplota iz okolja, pri utekočinjenju te delovne tekočine pa se toplota spet oddaja v okolje – v ogrevalni sistem, zmeraj teče proces v smeri od bolj toplega k hladnejšemu. Za prenos toplote znotraj toplotne črpalke se uporablja hladilo, ki se uparja pri zelo nizkih temperaturah. Ker so nekatera hladiva negativno vplivala na okolje, predvsem na tanjšanje ozonske plasti, se v zadnjem času za toplotne črpalke vedno bolj uveljavlja uporaba manj škodljivih, naravnih hladil.

 

Visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke

Dva tipa toplotnih črpalk se med seboj ločita po tem, s kakšno toplo vodo bomo ogrevali našo stavbo.  Pri visokotemperaturnih toplotnih črpalkah se voda za ogrevanje segreje na visoko temperaturo, primerne pa so predvsem za ogrevanje z radiatorji in vgraditev v starejših, slabše izoliranih objektih. Nizkotemperaturne se odlično izkažejo v novejših, dobro izoliranih stavbah, ki imajo talno ali stensko ogrevanje.

 

Prednosti in stroški ogrevanja s toplotno črpalko

Ogrevanje s toplotno črpalko ima vsaj dve veliki prednosti: poleg tega, da so vplivi takšnega ogrevanja na okolje minimalni, ni zanemarljivo tudi dejstvo, da so stroški precej nižji kot pri drugih načinih ogrevanja. Toplotne črpalke Orca za ogrevanje prostorov in segrevanje sanitarne vode uporabijo za delovanje svojega kompresorja do 75 odstotkov brezplačne toplote iz okolja in samo 25 odstotkov električne energije. Prav tako ne gre pozabiti, da nimamo pri takšnem načinu ogrevanja nobenega dela in nam zato ostaja več prostega časa. V podjetju Orca, se z nenehnimi izboljšavami trudijo, da toplotne črpalke postajajo primerna in ugodna izbira za prav vsako okolje, saj so varčne, naložba pa se hitro obrestuje. Ne gre zanemariti dejstva, da so za toplotne črpalke na voljo tudi subvencije Eko sklada.

 

Samo za novogradnje ali tudi za starejše hiše?

Novogradnje so zasnovane tako, da porabijo čim manj energije za ogrevanje ali hlajenje, so dobro izolirane, imajo kakovostna okna in so brez ali imajo čim manj toplotnih mostov. Pri starejših hišah vsi ti dejavniki niso upoštevani, večinoma imajo tanjši sloj izolacije, okna manj tesnijo in izgube toplote na vseh ravneh so večje, zato se postavlja vprašanje, ali je tudi v takih okoljih smotrno vgraditi toplotno črpalko. V podjetju Orca energija d.o.o., izdelovalci toplotnih črpalk, zagotavljajo, da imajo rešitve tudi za vgradnje toplotnih črpalk v starejših hišah. Dobra novica je, da se da neposredno ali pa z manjšimi prilagoditvami zamenjati stara grelna naprava na olje in plin s toplotno črpalko, ki jo pogosto lahko v starejših objektih neposredno priključimo na že obstoječo napeljavo za radiatorje.

Vse pravice pridržane | Optiweb