Temnenje stekel ali lepljenje folije na notranjo stran stekla

Temnjenje stekel pravzaprav pomeni lepljenje folije na notranjo stran stekla. Folija pri tem procesu predstavlja izjemno tanek poliestrski izdelek, ki je premazan ter naparjen z različnimi kovinskimi nanosi ter barvnimi pigmenti. Pri sami montaži se kot posledica posebnih veziv oblikuje molekulska vez s steklom. Folije vključujejo zaščitni sloj proti praskam.

Ker pa je temnjenje stekla poseg, ki pravzaprav pomeni predelavo vozila, je potrebno vgradnjo folije vpisati tudi v Potrdilo o skladnosti vozila oziroma v homologacijski kartonček. Ponudnik vam po vgradnji folije predloži vso potrebno dokumentacijo za ureditev vpisa te predelave, in sicer potrdilo o vgradnji folije in certifikat proizvajalca folije. Vsako potrdilo je posebej oštevilčeno. Na vgrajeni foliji mora biti obvezno neizbrisna oznaka. Z njo se lahko dokazuje povezava z izdanim dokumentom o predelavi.

Naknadna zatemnitev stekel v vozilu

Zatemnitev stekla na vozilu torej pomeni neko vrsto predelave prevoznega sredstva. To mora biti zato izvedeno v skladu s Pravilnikom o zatemnjevanju stekel na vozilih. Sicer pa se na homologiranih oziroma posamično odobrenih vozilih steklo lahko tudi naknadno zatemni – do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z nameščeno folijo najmanj 75 %. Slednje velja za vetrobransko steklo. 70 % svetlobna prepustnost pa mora veljati za prednja bočna stekla.

Nameščanje temne folije na notranjo stran stekla v avtomobilu.

Montaža oziroma vgradnja zrcalnih folij na stekla vozila je prepovedana. V primeru ko so stekla na zadnji steni avta zatemnjena tako, da prepuščajo manj kot tretjino svetlobe, mora biti prevozno sredstvo nujno opremljeno z vzratnimi ogledali, in to na obeh straneh.

Ključne prednosti temnenja stekel na vozilih

Zatemnitev stekel na vozilu lahko uporabniku prinaša številne prednosti. Ena od ključnih oziroma bolj vidnih je zagotovo izjemno učinkovit sloj proti praskam. Prav tako temnenje omogoča odlično UV zaščito. Sama sestava folije namreč zagotovi, da folija odbije tudi do 99,9 % škodljivih ultravijoličnih žarkov. Posledično zmanjša njihov vpliv na notranjost vozila. Prav tako preprečuje preperelost in obarvanje plastične ter oblazinjene opreme.

Temnjenje stekla avtomobila prinaša tudi dobro toplotno zaščito, zaščito pred bleščanjem, večjo varnost, večjo zasebnost, ne nazadnje tudi dober estetski doprinos oziroma izgled prevoznega sredstva. Glede na številne prednosti, ki jih temnenje stekel prinaša, vozilo pridobi tudi na sami prodajni vrednosti.

Vse pravice pridržane | Optiweb