So delovni odri še praktični?

Gradbeništva ter ostalih del si danes ni več možno predstavljati brez hitro postavljenih delovnih odrov ter dvižnih košar ali ploščadi. Delovni odri se večinoma uporabljajo v gradbeništvu, fasaderstvu ter krovstvu, medtem ko dvižne ploščadi pridobivajo predvsem pri delih ki zahtevajo hitro in enostavno premikanje okrog objekta. Nabava delovnega odra je lahko zelo draga, a na srečo vam je omogočena tudi izposoja, več o tem pa tu.

fasadni odri

Delovni odri imajo še vedno svoje prednosti kar se tiče varnosti, stabilnosti in nosilnosti, ter predvsem pri doseganju želene višine. Pri višini nimajo omejitev, razen če zmanjka odrskih elementov. Kljub temu pa jih ravno zaradi njihove pomanjkljivosti, nemožnosti hitrega premikanja, zamenjujejo premične dvižne ploščadi.

Tovrstne ploščadi ker košare so lahko montirane na tovorno vozilo ali pa so samohodne. Prednost prvih je hitrejše premikanje iz enega delovišča na drugo, predvsem so priljubljene pri različnih vzdrževalcih npr. javna razsvetljava. Samohodne dvižne ploščadi in košare pa so bolj primerne za malo dlje časa trajajoče montaže, vzdrževanja, saj je za njihov prevoz po cestah potrebno imeti transportno vozilo. Kar se varnosti tiče, pa so vse opremljene z številnimi varnostnimi elementi, ki omogočajo da stroj deluje samo takrat do so izpolnjeni vsi varnostni pogoji. Že sam dvig košare ali ploščadi je onemogočen, če so stabilizatorji nepravilno postavljeni.

Kljub temu da je uporaba dvižnih ploščadi v porastu, pa bodo delovni odri še kar nekaj časa ostali v uporabi. V gradbeništvu ali fasadarstvu si ne predstavljam dela s pomočjo dvižnih ploščadi. S samo eno bi delo potekalo zelo počasi, če bi na isti fasadi delalo več takih ploščadi, pa bi bilo kot na ljubljanski obvoznici v času prometne konice.

Vse pravice pridržane | Optiweb