Razmere za sončne elektrarne v Sloveniji

Ko se odločamo za postavitev sončne elektrarne moramo biti pozorni na podatek o sončnem obsevanju na področju, kjer se bo sončna elektrarna nahajala, seveda pa mora biti tudi sončna elektrarna kar se da kvalitetna, za to pa poskrbi Metronik Solar. V Sloveniji so najboljši pogoji za obratovanje sončne elektrarne na Primorskem, kjer je stopnja sončnega obsevanja najvišja. V Sloveniji je sicer največ inštalirane moči sončnih elektrarn na širšem mariborskem območju in to kar 15,5 MW oziroma približno tretjina. Širše celjsko območje je z 8,9 MW drugo najmočneje zastopano področje. Po teh podatkih vidimo, da je več kot polovica moči sončnih elektrarn na štajerskem območju.

Izkoristek sončne elektrarne je v največji meri odvisen od globalnega sončnega obsevanja in kvalitete ter vrste fotonapetostnih modulov. Iz globalnega sončnega obsevanja izvemo koliko kWh/m2 lahko proizvede nek solarni sistem. V Sloveniji se vrednost globalnega sončnega obsevanja giblje nekje med 1000 in 1200 kWh/m2. Najboljše pogoje za vgradnjo sončne elektrarne lahko dosežemo, če le to instaliramo na streho z 20° do 50°naklonom. Pri naklonskem kotu fotonapetostnih modulov 30° in direktno usmeritvijo na jug, je izračun sončnega obsevanja za Ljubljano nekje okoli 1100 Kwh/m2 površine. Podobna vrednost velja tudi za preostale dele Slovenije, razen za Primorsko, kjer je sončno obsevanje nekoliko višje, tudi do 1350 kWh/m2.

Če povzamemo vse skupaj, se naj bi vam najbolj izplačalo, da bi sončno elektrarno postavili na Primorskem, žal pa se kot kaže tega v te regij ne zavedajo najbolj. Zaradi tega je sončna energija v največji meri izkoriščena na Štajerskem. Pogoji za obratovanje sončne elektrarne pa so dobri skoraj da po celotni Sloveniji.

Vse pravice pridržane | Optiweb