Merjenje dioptrije pri odraslih osebah in otrocih

Starejšim osebam se je treba pri pregledu oči še posebej dobro posvetiti, prav tako pri izbiri ustreznega pripomočka za boljši vid. Za merjenje dioptrije oziroma za pregled oči si je zanje torej treba vzeti več časa. Tudi sicer se je s starostniki dobro pogovoriti o vseh morebitnih težavah z vidom in o očesnih boleznih. Če je prisotna siva mrena ali pa katera koli druga bolezen oči je treba vid izboljšati z najboljšo možno očalno dioptrijo.

Če uporaba očal pri starejši osebi ne zadošča povsem, so na voljo tudi drugi vidni pripomočki, na primer lupe ali povečevalno steklo. Poleg tega pa je na razpolago tudi velik nabor najrazličnejših elektronskih naprav oziroma pripomočkov za vid. Sem uvrščamo elektronske lupe, stacionarne ter prenosne sisteme za izboljšanje vida.

Tudi za malčke je vid izjemnega pomena

Tako kot je merjenje dioptrije in splošni pregled oči pomemben za starostnike, je enako pomemben tudi za najmlajše. Dovolj dober vid je za otroka namreč bistvenega pomena. V zgodnjih letih svojega življenja se otrok namreč uči zlasti preko vidnih zaznav. Če pri majhnem otroku zaznamo težave z očmi dovolj zgodaj, je posledično veliko več možnosti za učinkovito odpravo očesne napake. Pregledi vida se opravljajo tako za predšolske kot tudi šolske otroke.

Gospa si ogleduje in pomerja očala v optiki z očali.

Pri malčkih se pri merjenju dioptrije namesto črk uporabljajo slike in znaki, ki so seveda prilagojeni starosti otroka. Pregledi oči pri najmlajših so lahko tudi preventivni oziroma povezani z morebitnimi drugimi težavami otrok. Optometrist praviloma starše povpraša o morebitnih težavah z vidom v družini ter seveda tudi o glavnem razlogu za obisk otroka pri njem. Nato temeljito pregleda oči, očesno ozadje, očesno motoriko ter zenice. Dioptrijo izmeri s pomočjo objektivne metode – skiaskopije. To je retinoskopija brez kapljic.

Na koncu pregleda optometrist predstavi rezultate

Ko so merjenje dioptrije in drugi postopki pri pregledu vida končani, optometrist praviloma predstavi rezultate. Stranki se lahko predpišejo očala, seveda pa to ni nujno. Strokovnjak za oči namreč neredko predlaga tudi opravljanje posebnih vaj oziroma pokrivanje očesa, da se doseže simetrija vida.

Po opravljenem pregledu se torej dobi izvid z vsemi potrebnimi podatki. Če stranka potrebuje različna očala, jih lahko z izvidom naroči v optiki.

Vse pravice pridržane | Optiweb