Kuhinje, moderne ali klasične

Kuhinje se med seboj razlikujejo v več podrobnostih, vsak je sposoben ločiti moderne oblike in zasnove od klasičnih. Ne glede na klasično ali moderno zasnovo, pa morajo kuhinje nuditi funkcionalnost.
Dober načrt je osnova vsake dobre izbire.

Osnove odločanja

moderna kuhinjaV kuhinji se izvaja veliko število aktivnosti, kot so shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov ter čiščenje posode. Klasične in moderne kuhinje so si v teh zahtevah enake. V vsakem primeru želi uporabnik izvajati navedene aktivnosti na najboljši možni način. Za dobro izvajanje je dobro, da se načrtovanje klasične in moderne kuhinje osredotoči na tri točke. To je položaj oziroma mesto kuhalne plošče, hladilnika ter pomivalnega korita.

Tako klasične kot moderne kuhinje omogočajo nešteto vrsto izvedb, hkrati pa so vedno vezane na dan prostor ter njegovo opremljenost. Največkrat je prostor obstoječ, določimo pa ga lahko od novogradnji ali v primeru prenove. Obstoječ prostor ima svoje prednosti in slabosti, prav tako pa tudi določen prostor. Obstoječ prostor nam lahko nudi možnost večjega števila vzorcev, idej in drugih oblik pomoči pri načrtovanju. Posebno izrazita je ta prednost v primeru stanovanj, ki so si povsem enaka. Pri tem ni pomemben zgolj tloris, pomembna je tudi lega glede na smer neba. Lega glede na smer neba vpliva na svetlobo, njeno intenzivnost in druge lastnosti. Klasične in moderne kuhinje lahko z barvo, barvnimi kombinacijami in drugimi lastnostmi nadomestijo slabo kakovost svetlobe ter nudijo številne druge podobne učinke. Obstoječ prostor prav tako določa primernost bodisi klasične ali moderne kuhinje. Načeloma je starejšemu objektu bolj primerna klasična, sodobnemu pa moderna kuhinja. Vendar predvsem v primeru, ko so klasične oziroma moderne kuhinje v sozvočju z drugo opremo. Tudi v klasičnih stavbah si investitor omisli moderne kuhinje oziroma moderno zasnovo. In seveda obratno : tudi stari objekti lahko imajo znotraj moderne kuhinje in moderno zasnovo.

Vse pravice pridržane | Optiweb