Kje se nahaja naša spletna stran?

V današnjem svetu je spletna prisotnost skoraj nujna, če želimo voditi uspešno podjetje. Dobro izdelana spletna stran nam lahko prinese nove stranke, ki nam omogočajo, da počasi in zmerno rastemo. Prvo pa bomo potrebovali gostovanje spletne strani, ki je prostor, kjer bo naša spletna stran delovala. Če se še nismo srečali s tem pojmom, potem vabljeni k branju članka. Ogledali si bomo vse ključne podrobnosti, ki jih moramo poznati, preden pričnemo z izdelovanjem spletne strani za naše podjetje.

Strežniki in spletno gostovanje

Morda smo že slišali, da za gostovanje spletnih strani potrebujemo strežnik. Strežnik je v osnovi močan računalnik, kjer se nahaja naša spletna stran. Poznamo pa razne konfiguracije strežnikov, ki se med seboj razlikujejo po hitrosti, pasovni širini, moči procesorjev ipd.

Najbolj pomembno pa je, da razlikujemo med samo postavitvijo strežnikov. Te postavitve so:

Deljeni strežnik

Narejen za osnovne potrebe in spletne strani, ki ne pričakujejo velikega obiska. Tukaj si delimo strežnik in njegove sposobnosti z večimi uporabniki spletnih strani.

VPS strežnik

VPS pomeni virtualno gostovanje. V tem načinu naša spletna stran ohrani svojo zakupljeno hitrost in si je ne deli z nikomer.

Namenski strežnik

V tem načinu najamemo celoten strežnik za naše potrebe, kar nam omogoča polni dostop do njegovih zmožnosti.

Strežniki v oblaku

V tem načinu je naša spletna stran gostovana na več strežnikih, ki med seboj sodelujejo.

strežniki za spletno gostovanje

Neomejen dostop do naših podatkov

Na spletno stran lahko naložimo vse informacije, ki želimo, da se obiskovalcem prikazujejo. Ponudnik gostovanja nam omogoča FTP dostop s katerim lahko hitro in enostavno prenašamo večje količine podatkov na strežnik.

Na sam strežnik lahko prenesemo podatke, kot so:

  • Tekstovne datoteke
  • HTML koda
  • Slike in filme
  • Flash, Java in druge skripte
  • Razne druge informacije

To nam omogoča, da si spletno stran prikrojimo po meri. Seveda sam razvoj strani traja nekaj časa, vendar je z modernimi orodji veliko bolj enostaven. Priporočamo pa, da zaupamo grajenje spletne strani strokovnjakom, saj bomo tako najhitreje lahko pričeli poslovati.

Poiščimo ponudnika gostovanja

Gostovanje spletne strani zahteva ponudnika, ki nam bo nudil to storitev. Podjetje, ki si ga bomo izbrali, bo na svojih strežnikih hranilo vse naše informacije, ki jih želimo objaviti na spletni strani. Poleg tega pa bomo potrebovali tudi domeno, ki bo služila, kot ime spletne strani.

Dandanes so stroški gostovanja zanemarljivi za osnovne potrebe. To omogoča, da tudi podjetniki, ki komaj začenjajo s poslovanjem imajo lahko svojo spletno stran.

Z gostovanjem dobimo tudi nekaj ključnih tehnologij na razpolago, ki so nujne za naše poslovanje. Te so:

  • E-pošta
  • Gradniki za izdelavo spletnih strani
  • Tehnična podpora za strežnik
  • Avtomatske varnostne kopije

Spletna infrastruktura (WordPress, Joomla, Drupal…)

Vse te tehnologije in več bomo lahko koristili, če obiščemo spletno stran www.domovanje.com. Poleg izbire in preverjanja domene, bomo lahko tudi najeli točno tak strežnik, ki bo najbolje pokrival naše potrebe.

Vse pravice pridržane | Optiweb