Kakšne so energijsko varčne hiše?

V prejšnjem delu vodiča smo si ogledali na kaj lahko računamo pri gradnji energijsko varčne hiše. V nadaljevanju pa si bomo pogledali še nekaj načinov, s katerimi lahko privarčujem pri gradnji pasivne hiše in si ogledali še drug prednosti, katerih je deležen človek, živeč v taki hiši.

 

Prednosti varčnih hiš

 

Energijsko varčne hiše naj omogočajo, da lahko privarčujemo tudi pri prezračevanju. Prezračevanje sicer predstavlja največji dodatni strošek, ko se odločimo za gradnjo take hiše, vendar se moramo zavedati, da pa privarčujemo pri polaganju prezračevalnih cevi, ki po navadi vodijo iz kopalnic ali WC-jev, ki jih v tem primeru ne potrebujemo. Prav tako lahko pozabimo na prezračevanje z odpiranjem oken, kar smo videli v prvem delu vodiča.

Na naše začudenje so uporabniki energijsko varčne hiše povedali tudi slednje, da med kuhanjem sploh ne potrebujejo kuhinjske nape, zato lahko tudi na račun tega privarčujemo nekaj dodatnih evrov, ki jih vložimo v druge stvari. Plus pa je tudi v tem, da je pasivno prezračevanje, ki je seveda kontrolirano, precej tišje od hrupa kuhinjske nape, ki ga ta zganja med samim procesom.

 

Cene energijsko varčnih hiš

 

Pri gradnji pasivne hiše pa naj bi bili tudi pozorni na čim bolj enostavno gradnjo te. To pomeni, da se skušamo izmakniti stvarem, ki bi dodatno podražile sam proces. V to kategorijo podražitve sodijo razni balkoni, frčade in druge neobičajne oblike hiše. Manjše hiše predstavljajo tudi manjši strošek, zato so smernice grajenja varčne hiše usmerjene tudi v samo obliko čim bolj preproste gradnje. Cene nizko energijskih hiše so tako odvisne od želje in zahtev posameznikov pri sami gradnji. Visoke cene gradnje upravičujejo večji prihranki pri energiji.

 

Zgoraj navedenih stvari se posamezniku ni potrebno držati v celoti, vendar pa je dobro, da se zavedamo na kaj vse lahko vplivamo ob tehtnem premisleku in z bolj zeleno odločitvijo glede gradnje hiše. Morda si res ne moremo privoščiti, da naša hiša ne bi imela balkona ali podobnih elementov, vseeno pa skušamo zmanjšati dodatne stroške v tistem trenutku. Vedeti pa moramo, da bodo ti kratkotrajni stroški postali tudi dolgotrajni z vsakim plačevanjem višjega računa za stroške.

Vse pravice pridržane | Optiweb