Čiščenje odpadnih voda: kaj lahko naredite sami?

Ljudje radi prelagamo delo in odgovornost na druge, kar pri skrbi za okolje vsekakor ni primerno razmišljanje. Če želimo naslednjim generacijam zapustiti primerno ohranjen svet, moramo zanj skrbeti prav vsi. In to na veliko načinov! Zagotovo ne zadostuje le, da ločujemo odpadke in varčujemo z energijo, da se odločimo za zelene načine ogrevanja, pomisliti moramo tudi na vse druge vire onesnaženja iz našega gospodinjstva.

Tako najbolj pogosto pozabimo, da okolje močno obremenjujemo tudi s kanalizacijo oziroma »sivo vodo«, kot ji pravijo v tujini – odplakami, bi lahko rekli po naše. Čiščenje odpadnih voda (http://www.komunala-mezan.si/) pogosto prelagamo na komunalna podjetja, ki skrbijo, da se očisti ter izprazni naša greznica ali mala čistilna naprava, ali pa se nanj povsem požvižgamo, saj smo priključeni na javno komunalno omrežje, v katerem za čiščenje skrbi mestna centralna čistilna naprava. Vendar pa bi se morali potruditi narediti več oziroma poskrbeti, da bodo odpadne vode čim manj onesnažene oziroma bo njihovo čiščenje čim manj potrebno in čim manj obremenilno za okolje.

Čiščenje odpadnih voda se prične z upoštevanjem preprostih pravil

Zmanjševanje potrebe po čiščenju lahko zagotovimo tako, da se držimo povsem osnovnih napotkov, ki so bistveni ne glede na to, ali uporabljamo greznico, malo čistilno napravo, ali pa smo vključeni v kanalizacijski sistem. Najbolj pomembno je gotovo to, da v »odplake«ne dajemo ničesar, kar tja ne spada.
Ena največjih težav je namreč še vedno to, da ljudje v kanalizacijo zlijejo odpadno kuhinjsko olje, marsikdo pa tako zavrže tudi barve in druge nevarne kemikalije, ki tja ne spadajo. V kanalizaciji pogosto končajo tudi organski odpadki kot so ostanki hrane, poleg tega pa tudi higienske potrebščine kot so na primer tamponi, kosmi bombažne vate in podobno.
Največja težava je v tem, da gre pogosto za izdelke, ki vsebujejo tudi umetne mase, ki v naravi oziroma samostojno ne razpadejo – odstraniti se morajo torej fizično. Prav tako v odtok ne spadajo velike količine čistil. Zagotovo brez tega ne gre, a potrebno je biti racionalen in uporabljati čistila minimalno. Tudi pri pranju perila moramo upoštevati navodila o primernem doziranju in s pralnimi sredstvi ne smemo pretiravati. Perilo bo oprano, tudi če damo detergenta celo nekoliko manj, kot se priporoča!

Skrbnost nam pomaga prihraniti

Čiščenje odpadnih voda, ki se v praksi izvaja v greznici ali mali čistilni napravi, je ob nepravilni uporabi lahko tudi velik strošek. Naprave je treba izprazniti pogosteje kot sicer, kar se pozna tudi na računu. Bodite torej ekološko naravnani, pa boste tudi prihranili!

Vse pravice pridržane | Optiweb