Avtomobilske verige za najbolj zahtevne zimske razmere

Po zakonu moramo sredi novembra letne pnevmatike zamenjati z zimskimi, ali pa imeti v avtomobilu primerne avtomobilske verige, ki nam v zimskih razmerah omogočajo varno vožnjo. Kar veliko je voznikov in avtomobilskih lastnikov, ki sicer pravočasno zamenjajo pnevmatike, na avtomobilske verige pa niti ne pomislijo, saj so prepričani, da zanje ob kakovostnem zimskem profilu pnevmatik ni potrebe. Pa je res tako?

Zakaj potrebujete tudi avtomobilske verige?

Zimske pnevmatike po lastnostih materiala in obliki res pomagajo, da je vožnja pozimi bolj varna, še zlasti takrat, kadar imamo opravka zgolj z zimskimi nizkimi temperaturami, sicer pa je cesta dobro pripravljena na zimo in morda celo povsem suha. Takrat, ko zapade sneg, se običajno ravno tako zanašamo na zimsko službo in na pravočasno pluženje. A dejstvo je, da ob močnem sneženju ali hudi poledici ne moremo vedno računati na to, da bo cesta povsem preprosto prevozna zgolj z zimskimi pnevmatikami. Kadar močno sneži in sneg ne pojenja dovolj, da bi ga bilo možno sproti odstranjevati, ali pa je poledica na nekaterih izpostavljenih mestih resnično huda, so potrebne tudi avtomobilske verige.

Očiščena cesta nam omogoča, da zimske pnevmatike dobro »meljejo« tudi preko nekaj centimetrov snega, a hitro pride do težave, če je tega nekoliko več. Takrat zimski profil ni dovolj in na avto je treba dodati avtomobilske verige – to dobro vedo tisti, ki stanujejo na nekoliko bolj odročnih krajih, kjer se za čiščenje cest ne poskrbi že navsezgodaj zjutraj, tisti ki živijo na nekoliko višji nadmorski višini, in seveda vsi, ki potujejo v kraje, kamor je treba tudi preko kakšnega prelaza. Če se pozimi odpravljate na smučanje ali v hribe, pa je samo po sebi razumljivo, da so avtomobilske verige nujne, saj vas bodo tudi preko prometnih informacij obvestili, da cesta sicer ni prevozna.

Kakšne naj bodo avtomobilske verige?

Sodobne avtomobilske verige so precej preproste za nameščanje, in prav to mora biti glavno merilo pri njihovem nakupu – pomembno je namreč, da jih lahko namesti vsak voznik ali voznica, tudi takšen z manj izkušnjami. Sicer pa je pomembno, da so verige kakovostne in se predvsem popolnoma ujemajo z dimenzijo vaših pnevmatik. Slabe avtomobilske verige, ki niso primerne za določen avtomobil, lahko namreč povzročijo tudi poškodbe avtomobila.

Vse pravice pridržane | Optiweb