Ašvaganda in astragalus v prahu

Ašvaganda je tradicionalno zimzeleno indijsko zelišče, kateri pravimo tudi zimska češnja ali indijski gingsen. Ašvaganda vsebuje alkaloide, steroidni laktoni, holin, maščobne kisline in aminokisline. Je adaptogeno živilo, kar pomeni, da na telo deluje takrat, ko jo najbolj potrebujemo; zjutraj nas poživi in zbudi, čez dan nas napolni z vitalno energijo, ponoči pa poskrbi za globok in miren spanec. Ime Ašvaganda v latinščini pomeni: ’tisti, ki prinaša sanje’ zaradi svojih lastnosti usklajevanja človeškega uma in telesa ter s tem prispeva k boljšemu spanju. Znanstvene raziskave so dokazale, da učinek ašvagande pomaga pri odpravljanju stresa. Priporočljiva je tudi za zdravljenje srčnih bolezni, predvsem pri povečanemu srčnemu utripu, stiskanja v prsih, bolečin srca, nespečnost, težavam z dihanjem, suh kašelj. Z rednim uživanjem ašvagande bo vaša koža sijoča, imeli boste zdrav apetit in športno, aktivno in pozitivno počutje.

Astragalus pa ima bogato zgodovino uporabe v kitajski in azijski kulinariki. Doma je iz Kitajske in je starodavni sestavni del tradicionalne kitajske medicine. Astragalus je trajnica, ki zraste do 40 centimetrov visoko v travnatih območjih, ki so v veliki meri obsijana s soncem. Zdravilni del rastline je korenina, katero posušijo na soncu in nato zmeljejo v prahu. Korenina je rumene barve in ima sladek okus. Vsebuje polisaharide, beta-sitosteriole, flavonoide in minerale, predvsem selen. Najbolje je, da se ga zaužije v obliki čaja, priporočena dnevna količina so do 3 žlice na dan. Astragalus kitajska medicina priporoča za krepitev imunskega sistema, za izboljšanje prebave, pozitivno vpliva na delovanje vranice, ima anti-virusne in anti-bakterijske lastnosti. Ugotovili so, da je koristno za zdravljenje prehlada in gripe, raznih okužb, zvišano telesno temperaturo, nočno potenje, alergiji, kratki sapi ter kronični utrujenosti.

Vse pravice pridržane | Optiweb